Körningen går framåt

Jag fortsätter att köra Ragna med kälke. Än så länge inget avancerat. Hon får lunka på med kälken bakom. Bara för att hon ska få rutin på det och hålla motivationen uppe genom att hålla det enkelt.  För mig är det jätteviktigt att öka belastningen långsamt, för att hästen ska få tid på sig att hitta dragtekniken och för att inte på något vis bli stressad. Ragna är otroligt avspänd och fungerar bra. Därför känner jag att det snart är dags att öka svårighetsgraden. Genom att köra snirkliga vägar i skogen, olika typer av terräng och därefter öka belastningen.

Vill poängtera vikten av att låta hästen landa i varje moment. För det är otroligt lätt att bara gå vidare när det går bra. Jag repeterar och repeterar för att hästen ska vara riktigt trygg i varje nytt moment. 
I detta fall, körning med tom kälke. Öka långsamt. Slow and steady wins the race! 

 Allmänt, RAGNA | ardenner, ardennerblogg, ardennersto, hästkörning, ragna | | Kommentera |

Skillnaden mellan avel och fortplantning

Avel och fortplantning, är inte det samma sak? Avlar man verkligen om man betäcker sitt sto? Eller om man får 10 föl per år? Det är inte helt säkert och gränsen är inte alls hårfin.

Vad är då skillnaden på avel och fortplantning? Det korta svaret: PLANERING.
Avel handlar om att hela tiden förbättra kommande generation. Det handlar om att man förändrar/förbättrar rasen i en viss riktning genom att para de individer som har de bästa anlagen för det man vill förbättra.

En förutsättning för att avla är att man har koll på stoets styrkor och svagheter (nu talar jag alltså ur stoägares perspektiv). Det stannar dock inte där. Man behöver se på hela stammen, vilka egenskaper har en stark nedärvning och vad vill man förbättra i kommande generation? Likaså behöver man se till hingstens stam och granska avkommorna. Vilka goda egenskaper nedärvs och vilka mindre önskvärda egenskaper nedärvs? Det handlar alltså om så mycket mer än hingsten och stoet och det vill jag verkligen understryka. När man avlar ser man till att ha så bra odds som möjligt för att få en bra avkomma. Sen är det inte säkert att det blir så i alla fall 😉 Jag vill också understryka att om man har ett sto som är tåtrång och betäcker henne med en hingst som är tåvid så får man inte en avkomma som är korrekt i benen.

Fortplantning? Ja, det är motsatsen. Man betäcker med första bästa hingst utan att ha en tanke bakom parningen. Det kan också vara så att man inte ens använder en hingst som är godkänd för avel. Och det mina vänner, det är ingenting som gynnar varken individerna, aveln eller rasen. 

 
 AVEL, Allmänt | ardenner, ardenneravel, ardennerblogg, avel, hästavel | | Kommentera |

Lite justeringar på selen

Nu när jag har kommit igång med Ragna så har jag insett att jag behöver göra ett par justeringar på selen. Jag köpte in den i Maj. Då satt den helt perfekt. Men mycket har hänt under sommaren då Ragna blivit väldigt mycket grövre. Så Idag ska jag åka iväg till Solveig som är en väldigt duktig sadelmakare och lämna in selen. Det blir en ny däckelgjord, för just nu känns det som att den ska explodera om Ragna skulle ta ett riktigt djupt andetag (hehe). Och den ska ju inte sitta speciellt hårt alls. Sen behöver även bukgjorden förlängas en bit. Så vi får se vad Solveig kan göra. Eventuellt skulle jag behöva sätta ett par nya tömringar på lokorna. Det är viktigt att sleen är ordentligt tillpassad så den inte orsakar obehag för hästen. Othilia till vänster, växer så det knakar. Och Ragna till höger, som ser halvsur ut i vanlig ordning :) 
Allmänt | | Kommentera |
Upp