Viktigt att tänka på i värmen

Jag vet, alla tjatar om värmen och torkan men jag vill bara kasta in ett par tips. Det är verkligen jätteviktigt att ge hästarna de bästa förutställningarna nu när det är så otroligt varmt och torrt ute. 

1. Skydda hästarna från solen
Se till att hästarna har skugga i hagen. Det kan vara träd eller buskage som dom kan ställa sig under för att komma undan solens starka strålar. I vår hage har hästarna en stor dunge med träd som dom kan gå in under. I den här dungen finns det stigar dom kan gå på, superhärligt. Har man möjlighet kan man även ta in hästarna i stallet mitt på dagen. Det brukar faktiskt vara svalare inne än ute. Ska man motionera hästarna så bör man göra det tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Det samma gäller vid transport av hästarna.

2. Vatten, vatten, bara vanligt vatten
Vatten, vatten, vatten. Det är så viktigt att se till att hästarna har rent vatten. Tillsynen av vatten behöver ske flera gånger per dag nu. Man kan också med fördel fylla på med vatten även om det är fullt, för när det står framme i solen blir det varmt, och både du och jag vet, att det är mycket godare med kallt vatten! Tänk också på att rengöra vattenkaren varje dag. När det är så varmt går tillväxten av alger och bakterier mycket fortare. Skulle du vilja dricka vatten ur ett smutsigt glas? När man fyller på vattnet kan man också passa på att spola hästarna i det kalla vattnet, mina hästar uppskattar det verkligen! 

3. Salt
När hästarna dricker mycket och svettas mycket behöver dom ha tillgång till salt. Ställ ut en stor saltsten i hagen, i närheten av vattnet. 

4. Hovarna
Nu i torkan är det lätt att hovarna spricker och är torra. Tänk på att hovslagaren behöver komma lite oftare nu på sommaren när hovarna växer fort. 5-6 veckor är att rekommendera nu på sommaren. När hovslagaren kommer så ta in hästarna ett par timmar innan och linda in hovarna i blöta handdukar, så är inte hovarna stenhårda och därmed underlättar man för hovslagaren. Däremellan är det viktigt att smörja in hovarna med något återfuktande. Jag använder Emin Elastic Hoof som jag penslar på hovarna en gång om dagen.

5. Hemska insekter
Som varje sommar, så vill man skydda hästarna från flugorna. Investera i en bra flugspray. Jag använder Absorbine Ultrashield och tycker det fungerar bäst! Nu får hästarna också ha på sig flughuvor, det märks att dom tycker det är skönt! 

Har ni några supertips för att underlätta för hästarna den här sommaren? 

 
Allmänt | | Kommentera |

Helgen spenderas bäst i stallet

Den här helgen har jag till största delen tillbringat i stallet. 
I fredags så satte jag Ragna i rockard för första gången och körde en kort sväng. Inga konstigheter alls. Fungerade verkligen klockrent. Hon har gått med kälke sen i vintras och framöver är det dags att göra körprov med vagn, därför måste vi ta oss framåt nu. Dessutom vill jag inte väcka grannarna när vi kör med kälken på grusvägen. 

I lördags åkte jag och Wendla till stallet för att ta tag i selarna. Lädervård stod på schemat. Vi satt utanför stallet i ett par timmar, smörjde läder, snackade skit och drack kaffe. Är det inte den bästa kombon? På kvällen skrittade jag ut på Ragna. 

Avslutade den här fantastiska helgen med en längre runda med Ragna i rockarden. I fredags när vi satte för rockarden gick jag bakom, men den här gången hoppade jag i. Det är en fantastisk känsla att sitta bakom sin häst. Vi gick ner för en gigantisk backe och Ragna bromsade rockarden väldigt fint.På kvällen visningstränade jag Othilia. Det var andra gången vi tränade och jag måste nog börja löpträna lite om jag ska orka hänga med henne. Premiering den 11 augusti, jag ser verkligen fram emot att få ett omdöme på henne. 

Och sist, men absolut inte minst så vill jag bara understryka vikten av att ha duktiga medhjälpare med sig. Dom är guldvärda och finns inte bara där om det uppstår en situation, dom är också stort stöd för kusken ;D Tack Wendla och Niklas! 


Första gången för Ragna i rockard.
 
Nyputsad sele! 

Den totala lyckan att sitta bakom sin häst! 


 Visningsträning med tvååringen, Othilia! 
 
 
Allmänt | | Kommentera |

Sommarlovet slut

Hästarna har nu gått på bete i 1,5 månad ungefär. Ett välbehövligt uppehåll. Nu är det dags att sätta fart igen. Här kommer en liten uppdatering med vad som är på gång. 

RAGNA
Ska göra KBI 30 September (flyttade fram det). Så fokus kommer ligga på körningen, hon ska sättas i vagn innan augusti är slut. Jag kommer även rida henne en del som ett komplemet till körningen. Mest för att hon ska tycka det är kul. Körningen är ju väldigt strikt, så tanken är att hon ska kunna "lattja" lite mer i ridningen, att det ska vara lite mer lekfullt. Känner jag Ragna rätt så kommer hon hålla motivationen uppe då.

OTHILIA
Hon ska visas 11 augusti. Det är mest i träningssyfte. Dels för att hon ska ha varit med om det men det är också ett ypperligt tillfälle att miljöträna. Så nu en månad framöver kommer det största fokuset ligga på hantering, tömkörning och självklart då visningsträning. Efter premieringen är tanken att komma igång med inkörningen, så hon kan börja släpa lite grejer. 

 
Allmänt | | Kommentera |
Upp