Fredagsmys med veterinären

Natten mellan torsdag och fredag hade Ragna ätit dåligt. Märkte att hon hade tappat aptiten dagen innan. 
Maggan ringde mig efter jobbet och berättade om Ragnas tillstånd, då hon inte ätit ute i hagen under fredagen och inte heller varit speciellt aktiv. När jag kom hem så mötte hon mig inte i hagen, hon gnäggade inte ens. Vilket hon gör varje dag. Så jag tempade henne och tempen var hög. 

Jag har aldrig haft en bättre veterinär ute, än Maria som var hos oss i fredags. Efter ca 2 timmars undersökning konstaterade vi att det inte är några fel på Ragna, förutom den höga febern. Så det blev febernedsättande och blodprov. Däremot så visade inte blodprovet någonting heller. Himla konstigt. 

Nu mår iallafall Ragna bättre. Aptiten har kommit tillbaka och febern har släppt. Komiskt nog hade hon exakt samma symptom förra året också, nästan på pricken samma datum. Det känns som hjärtat ska gå i tusen bitar när någon av hästarna inte mår bra. Nu blir det vila för Ragna ett par veckor.

Visste ni, att hästen ska vila en vecka per feberdag? Har hästen haft feber i två dagar ska den vila två veckor från arbete. Har den haft feber i 3 dagar ska den vila tre veckor från arbete. 

 


Allmänt | | Kommentera |

Hingstpremiering på Grevagården

Och det är väl kanske just nu jag egentligen borde rapportera med både bilder och resultat från Grevagården. Tyvärr måste jag göra er besvikna då jag under helgen agerade hästskötare och moraliskt stöd. 

Lite extra glad är jag för att min kära vän Sofie fick sin första egna uppfödning godkänd. Han heter Mälker e: Ture 11852 u: Märta 118931 (vilket är samma möderne som jag har i Othilia). 

Kort sammanfattat så var det många fina hingstar som blev godkända. Ett stort grattis till alla uppfödare och ägare. Vill ni se bilder så rekommenderar jag att ni söker på "Fotograf Pernilla Hägg" och kikar på hennes bilder. Där finns också poängen med. Fick också chansen att se fina bruksprov under lördagen. Det är kul att se hingstarna i sitt rätta element. Under en sån här helg suger jag åt mig kunskap och inspiration som en svamp. Det är mycket kompetenta människor man får möjlighet att umgås med. Och alla med ett gemensamt intresse - häst. Det är något visst när alla nördar samlas på en och samma plats under ett par intensiva dagar. Hingstpremieringen är en av högtiderna varje år för den riktiga nörden! Tack alla ni som gjorde min helg fantastisk, det är så kul att träffa er. 

Fika går åt när man ska iväg! Gäller att fylla upp fikakorgen till bredden! 

Adam och Mälker efter en väl genomförd visning! 

Lyckades göra en bra svansfläta som kompensation för den dåliga manflätan ;)  Allmänt | | Kommentera |

1.3 - Lyfta hovar

Jag beskrev i ett tidigare inlägg i den här serien om vikten av att hästen tål beröring över hela kroppen. Det här inlägget blir på sätt och vis en fortsättning på det inlägget. Nu handlar det nämligen om att lära hästen att lyfta på hovarna. 
 
Efter att hästen accepterar beröring över hela kroppen, inklusive benen då såklart, så är det dags att börja lyfta hovarna. Målet är inte att hästen ska kunna hålla hoven uppe under en längre tid. Målet är att hästen ska förstå vad jag menar. Det gäller att inte ha för stora krav när man gör det här, utan ta det i små steg. 

Första gången berömmer jag hästen bara jag märker att hästen lägger över vikten på andra benet. Och där nöjer jag mig. För den gången. Sen utökar jag i små steg och det går rätt fort tills det att man börjar tills att dom förstår att dom ska lyfta på hoven. Så fort dom lyfter hoven så ger man beröm. När det sedan är dags att hålla uppe hoven en liten stund, så är ett tips att klia dom, samtidigt som man håller i hoven, så att dom förknippar det med något positivt. När hästen sen kan lyfta hovarna kan man börja kratsa dom. Det gäller att öva och underhålla träningen av att lyfta hovarna i början. 

Ett tips om hästen vevar väldigt mycket med benen - håll i tån på hoven och böj hoven mot kotan så har man bättre grepp och iallafall mina hästar brukar skärpa till sig. Dock inget jag gör i början när dom är föl, för då vill jag "leka" fram det.  

Förutsättningen sen för att det ska fungera bra är att man underhåller detta, som med allt annat. Desto mer man tränar, desto mer naturligt blir det för hästen. Vilket också underlättar när hovslagaren kommer till exempel. Att lyfta hovarna BÖR ingå i den dagliga skötseln ;) 


 
Allmänt, SERIE:INKÖRNING | | Kommentera |
Upp