Behandling mot mugg


Ett par gånger har jag varit med om att hästarna fått mugg. Speciellt vid  den här årstiden när det är lerigt i hagarna och i stort sätt alltid blött/fuktigt ute. Jag fick ett tips av en bekant om en jättebra behandlig mot mugg som jag har använt mig av när någon av hästarna har blivit drabbade och det fungerar varje gång. Därför kände jag att jag vill dela med mig till er av den behandlingen. Observera att mugg kan uppstå av olika saker och är det så att dom får en reaktion på fodret /till exempel för mycket protein) så är det i första hand kraftfodret som ska tas bort eller minskas ner på. Men för att undvika infektioner eller liknande så kan man även behandla benen. 

1. Spola av benen
Spola av benen ordentligt så att ingen smuts, lera eller liknande finns kvar. 

2. Hibiscrub 
Tvätta noggrannt med Hibiscrub (finns att köpa på apoteket). Snåla inte! Ta en rejäl klick och se till att gnugga in det ordentligt i huden, våra hästar är ju rätt så behårade på benen vilket innebär lite extraarbete för att komma åt huden. Skrubba in det ordentligt. Låt sitta i 10-15 minuter. 

3. Spola av benen 
Spola av benen ordentligt så att inga schamporester är kvar. 


4. Torka benen torra med en ren handduk
Torka av benen ordentligt med en ren handduk. Ta alltid en ny handduk vid varje behandlingstillfälle. Se till att benen är torra. 

5. Jodopaxgel 
Smörj in det drabbade området på hästen med jodopaxgel. Snåla inte med det heller och se till att det hamnar på det drabbade området/ krustorna i huden och inte bara i hovskägget.
 

6. Upprepa 
Upprepa denna behandling två dagar i rad. På den tredje dagen gör du följande: 
Spola av benen och torka dom torra. 
Använd alltså inget schampo. Spola benen rena och se till att torka dom ordentligt torra.
Smörj in krustorna med Salicylsyrevaselin
Finns att köpa på apoteket. Smörj in det drabbade området/krustorna och se till att det verkligen hamnar där och inte i hovskägget. 

7. Börja om
Dagen efter du smörjt in krustorna med Salicylsyrevaselin kan du pilla bort krustorna som sitter löst. 
Behandla sen enligt steg 1-5 i två dagar och smörj in med Salicylsyrevaselin tredje dagen. Upprepa denna procedur tills muggen är borta. 

 

 

Allmänt, TIPS | ardenner, ardennerblogg, behandla mugg, behandling mot mugg, behandling mugg, hästvård, mugg | |
#1 - - Hello my name is:

Wow, jag följde denna guide för att få bort mugg! Sjukt bra, förut när jag försökte få bort mugg så hade jag ingen guide och följa och slutade jämt med att mugg inte blev borttaget.

Upp