När är en häst inkörd egentligen?

Jag har hört många som skickat iväg sin häst på inkörning, efter en månad får dom tillbaka sin häst "inkörd". 
När är en häst inkörd egentligen? Är det verkligen möjligt att köra in en häst på en månad? 

Själv anser jag inte att en häst är inkörd för att den har gått med många olika redskap. En häst som är inkörd har utbildats under lång tid, gått med flera olika redskap, har samlat på sig erfarenhet, är körd i olika miljöer och har lärt sig att lägga sig i selen för att dra optimalt. Det handlar om så mycket mer än att få hästen att gå med olika redskap. 

Kanske är det så att man vill ha sin häst inkörd men inte har kompetensen själv. Och väljer att skicka iväg hästen till en duktig kusk som kan göra flera olika moment med den. Det många glömmer bort är att när hästen kommer hem är den INTE INKÖRD! Det är fortfarande en väldigt grön häst som man får hem efter en månad och personen som skickade iväg hästen har inte utvecklats ett dugg under tiden. Många glömmer bort vikten av att utvecklas tillsammans med hästen och bli ett team, då reder man ut de flesta situationer, även om man har erfarenhet eller inte. Enligt mig är det absolut bästa att göra, om man skaffar sig en unghäst, att ta hjälp av en erfaren kusk som kommer och hjälper till, så att man utvecklas själv, tillsammans med sin häst.

I många annonser ser man att hästen är inkörd, men i själva verket har den bara gått med kälke. Man skulle väl inte säga att en häst är inriden för man har suttit på den och lärt den att svänga, stanna och gå? Det tar många år innan en häst är inkörd. Är det någon mer som reflekterat över det? 

 
Allmänt, DISKUSSION | ardenner, ardennerblogg, hästkörning, inkörning, körning | |
#1 - - Sanna:

Just ordet inkörd betyder ju att hästen haft vagn,/kälke på sig så många gånger att den går att köra själv (utan att någon behöver följa med som ex ledhjälp). Och hur lång tid det tar är ju totalt baserat på individen, en del hästar är inkörda redan efter 5 gånger medan andra kanske behöver upp till 10 eller hela 20 gånger innan den kan kallas inkörd. Självklart är hästen, beroende på individ, "grön" ett bra tag även efter att den är inkörd och det betyder ju att den helt enkelt är inkörd men fortfarande orutinerad i sammanhanget då :)

Svar: Det är verkligen olika från individ till individ. Jag tror att ordet inkörd betyder olika för olika personer :)
Caroline Pellrud

#2 - - Anonym:

Jag håller med dig Carro. Jag tycker inte heller de ska kallas inkörda förrän de är trygga individer.

#3 - - Anonym:

Jag håller med dig Carro. Jag tycker inte heller de ska kallas inkörda förrän de är trygga individer.

Upp