Varför Ardenner?

Varför valde jag just rasen ardenner? Helt ärligt så var det rasen som valde mig. 
Jag kan inte säga att jag var frälst från början då jag, som många andra hade jag fördomar. Jag trodde dom var klumpiga, tjocka och sega och förstod inte alls tjusningen med ardennerhästen. Fortfarande kan jag minnas första gången jag såg en ardenner riktigt lägga sig ner i selen och dra ett vedlass på flera hundra kilo genom skogen. Då insåg jag att jag hade blivit överbevisad. Det var Carisma, som för övrigt är början på hela mitt ardennerintresse. Idag är jag en riktigt inbiten ardennernörd. 

Ardennerhästen är en framavlad körhäst. Gjord för att användas i jord och skogsbruk. Den har ett fantastiskt lynne och är en lugn, arbetsvillig och lyhörd häst som jag personligen inte tycker kan jämföras med någon annan ras. Tryggheten och lugnet en ardennerhäst utstrålar bör alla människor få uppleva någon gång i livet. Dom är inte framavlade för att springa fort på en travbana eller hoppa höga hinder. MEN dom kan dra lass upp till tre ton genom att lägga sin vikt i selen och sakta skritta framåt. Att se en ardenner arbeta i skogen i lugn takt, i samspel med sin kusk är verkligen en fröjd för ögat. Man ser att det är där dom hör hemma.
 
Ardennerhästen är en stabil, urstark häst med mycket massa - en häst som har fått ett tråkigt rykte om att vara klumpig, orörlig och tråkig. Jag skulle vilja säga att det är precis tvärtom, denna fantastiska häst är så mycket mer än ryktet säger. Tro det eller ej, men i körningen utförs även där bakdelsvändningar, öppnor och sidvärtsrörelser. Så att ardennerhästen inte kan utföra dressyrrörelser och bara gå rakt fram - den myten slår jag hål på direkt för vi använder det i körningen varje dag och som utför detta med lätthet. En ardennerhäst hade aldrig klarat av sitt arbete om den inte var smidig. Högsta samlingen - när man har lastat tungt och hästen går i nedförsbacke och bromsar upp hela lasset. Och har ni någon gång varit på en premiering och sett hur fantastiskt dom rör sig? Inte? Åk och titta! Har hästen inte använts på tre månader eller ett år? Inga problem, det är bara att sätta för och köra. Dom är så stabila! Jag önskade att fler framförallt körintresserade såg vilken utmärkt arbetshäst vi har i Sverige. Framförallt är det en ära och en stolthet i att vara ardenneruppfödare, jag får vara med och bevara den Svenska Ardennerhästen. En svensk ardenner borde stå i varje stall.

Så varför jag valde just rasen ardenner? Det är det enda alternativet för mig. Ardennerhästen är helt komplett. 


Foto: Pernilla Hägg
Allmänt | ardenner, ardennerblogg, ardennerföl, ardennerungdom, hästkörning, körning, perfektion | |
#1 - - Sofie Skylvik:

Helt underbart skrivet. Dessa fantastiska ardennerhästar, så mångsidiga och arbetsvilliga! Det här är verkligen en svensk stolthet och något jag kommer hålla på med livet ut.
Finner inte riktigt ord för att förklara vad dom betyder för mig/oss men vi ägnar våra liv åt dessa fantastiska varelser och det är en ära att få ha dom.. Framför vagnen, i sadel, i hagen och inom aveln <3

Upp