Varför har ardennerhästar korta svansar?

Som ardennerägare finns det många underbara traditioner att ta tillvara på. En av dom är att klippa svansen kort. Ibland får man höra kommentarer om att det skulle vara synd om hästarna för att dom har korta svansar – för att det inte är naturligt. Dom kan inte skydda sig mot insekterna på sommaren. Det som blir lite komiskt i det här, är att man inte lägger någon tanke vid att det finns folk som rakar bort all päls på sina hästar, inklusive hovskägg och känselhår, eller har olika typer av täcken på hästarna dygnet runt. Hur naturligt är det? 

Naturligt och inte naturligt, vi lever i en tid där hästarna inte lever naturligt längre. Så för mig är det inte ett argument överhuvudtaget. Det jag vill berätta med det här inlägget är att det finns tre anledningar till att man klipper svansen på ardenner.

- Ardennerhästen är som bekant en körhäst, en rätt behårad sådan. Dom har mycket tagel och svansarna är tjocka och tunga. När man då är ute och kör med hästen och den slänger svansen över tömmen – så är hästen inte längre styrbar. Det är inte heller det lättaste att försöka få loss tömmen när den sitter fast under en lång, tjock ardennersvans. Därför underlättar det att ha en kort svans.

- På en ardennerhäst vill man framhäva massan och bredden. Under en visning, som premiering eller utställning flätar vi därför upp svansarna med bast. Det här är ju ingenting man kan göra varje dag och vill man framhäva ardennerhästens fina former är det optimalt att klippa svansen. Ja, det är en skönhetsgrej. Jag brukar skoja med Nordsvenskfolk och säga ”Vet ni varför man inte klipper svansarna på Nordsvenskar?” ofta blir svaret nej och jag fortsätter ”Det är för man inte vill visa upp deras fula hasar”. Men det är ingenting ni får säga högt, för det är inte populärt ;)

- Sist men inte minst så klipper jag också svansen av renlighets-skäl. Det fastnar ingen skit i svansen och på hösten så samlas det inte stora hok av lera i dom underbara tjocka ardennersvansarna. Mycket smidigt, både för mig och hästen.

Det jag vill runda av med är att ja, vi klipper svansarna på hästarna för att det fyller funktion både i brukandet och skötseln av hästen, en bonus är att det framhäver massan. Jag och många andra klipper svansen på hösten när insekterna har försvunnit och låter den därefter växa ut över vinter-vår och sommar. Så under sommaren är svansen så pass lång att den räcker minst ner till hasarna, rätt så lång med andra ord. Så vitt jag kan se, så lider inte mina, eller någon annans hästar av korta svansar. Vem vill inte framhäva en ardennerrumpa? Frågor på detta? 
 
 
 
Allmänt, DISKUSSION | ardenner, ardennerblogg, ardennersto, ardennersvans, hästkörning, kort svans, traditioner | |
Upp