Finns bara sportmanship i ridsporten?

Jag tror inte att någon hästmänniska har missat att legenden Peder Fredricson vann Jerringpriset igår.
Tillsammans med superhästen All In var dom felfria genom hela OS. Ett exceptionellt team och att kalla dom dreamteam skulle vara en underdrift.

Till Anna Friberg, Mikaela Laurén, Jacob Hård och ni andra som inte håller på med ridsport och inte tycker att Peder Fredricson förtjänar Jerringpriset, det är synd att ni reagerar med att kasta ur er kommentarer som att det skulle vara fusk eller att detta ska vara en kupp. Det är så synd att ni reagerar så istället för att inse hur stor ridsporten faktiskt är i Sverige. Inom hästsporten finns det någonting som heter sportsmanship vilket kort och gott innebär ”behandla andra som du själv vill bli behandlad”. När ni inte kan glädjas åt den andra personen i världshistorien inom ridsporten som vunnit eller ens blivit nominerad till Jerringpriset så måste jag ställa frågan; vet ni inte vad sportsmanship innebär och har ni inte det inom era sporter? Anledningen till att de två ryttare som blivit nominerade till Jerringpriset har vunnit beror på att häst-Sverige vet vad det innebär att varje dag slita häcken av sig i stallet, dag ut och dag in oavsett om du är sjuk, om det är julafton, om det är -20 grader eller om det är +30. Det ligger så otroligt många timmar bakom de få minuterna man är inne på arenan. Det handlar inte bara om att ha sig själv och sin kropp i toppskick utan du ska också se till att hästen är i toppskick, se till att den är rätt tränad, att den har rätt foder och foderstat, en jäkligt vass hovslagare, veterinär, equiterapeut, tränare, hästskötare. ALLT måste klaffa. Och hela häst-Sverige vet hur förbannat svårt det är att få allt att klaffa och framförallt hur små oddsen är att ta sig till OS. För det handlar inte bara om dig själv, det handlar även om din arbetskamrat, hästen, som man ska vara ett med, inte bara när det väl gäller utan varje dag, ingenting får gå snett. Ni som aldrig har haft hästar kommer aldrig förstå och det finns inte heller ord som kan beskriva det. Men det är anledningen till att både Rolf-Göran Bengtsson och Peder Fredricson har vunnit. För dom har visat inte bara oss hästmänniskor utan även resten av Sverige att vår sport är satt på kartan. Ni andra – ni är bara pinsamma som inte kan glädjas åt andras framgång utan beter er som avundsjuka barnungar, ni inser inte ens efter en sån här grej hur stor hästsporten är i Sverige.

Samtidigt så kan vi även säga tack till er, för att ni efter Peders vinst ger ridsporten ännu mer utrymme i media. Ridsporten sänds allt för sällan på tv och får alldeles för lite uppmärksamhet i tidningarna. Och det kanske är just av den anledningen som ni inte hittills har förstått hur mycket hästmänniskor det finns här ute i Sverige och hur mycket slit det är bakom varje minut på arenan. Nu lyfts det äntligen fram!

Åter igen, ett stort grattis till inte bara en fantastisk hästkarl utan en legend inom hästvärlden, Peder Fredricson och superhästen All In och hela teamet kring dessa två.

 


DISKUSSION | all in, jerringpriset, peder fredricson | | En kommentar |
Upp