Det här med motivation

Som ni vet har jag under en längre tid haft en ordentlig uppförsbacke när det kommer till utbildningen av hästarna. Det har gått bra med Ragna fram till att det varit dags att sätta henne i skaklar. Varför? 

Förmodligen en kombination av flera saker. Framförallt att jag redan kört in en häst och det gick förbannat bra. Där har vi pressen. När jag sen skulle köra in Offa gick jag kanske lite för fort fram och hade väldigt gott självförtroende när jag skulle sätta henne i skaklar första gången. Vi satte henne i skaklar. Det gick bra. Fram tills vi skulle svänga och skakeln gick emot benet. Hon fick panik. Det hände ingenting mer än att hon hoppade jämfota och var inte långt ifrån att explodera. Vi tog ifrån. Satte för igen och körde rakt fram. Sen var det bra och vi gick in i stallet. 

Just där och då fick mitt självförtroende sig en rejäl törn. Jag är en människa som vill prestera och göra allt perfekt när det kommer till hästarna. Och så hände detta. Tappade motivationen. Fortsatte lite med Offa, men hon var en relativt svår häst. Det var mycket flykt i henne. Fortsatte med Ragna... tills det var dags att sätta henne i skaklar. Där tog det stopp. Harvade en gång för att jag hade anmält henne till frivilligt körprov. Avanmälde henne från körprovet och motivationen var som bortblåst. Fick besked av veterinär att jag var tvungen att avliva Offa på grund av en strålbensfraktur och motivationen för hästarna tvärdök. Hon blev aldrig inkörd. Försökte pressa mig till att ta tag i utbildningen av Ragna efter ett par månader. Det gick bara inte. 

I våras bestämde jag mig för att vänta ut det. Ta bort pressen helt enkelt. Ventilerade mina känslor kring pressen att köra in hästarna och om min bristande motivation. Fick så fin respons. Och vet ni? Det hjälpte att vänta ut det. Motivationen kom tillbaka. Alla människor har nog svackor någon gång. Motivationen kommer tillbaka och det är ingen idé att pressa fram det. En vacker dag är man redo igen och då går det så förbannat bra. Och för varje litet framsteg så växer man. Motivationen blir större och större och självförtroendet växer i takt med motivationen! 

Varför delar jag med mig av detta? Det är rätt enkelt egentligen. Vi matas dagligen av sociala medier. Man visar upp hur bra det går med allting hela tiden. Och vi får se hur bra det går för andra med deras hästar. Det är lätt att jämföra sig med andra och bygga upp en ännu större press på sig själv. Men vi alla har med och motgångar och jag vill dela med mig av båda delarna i den här bloggen.Man kan inte vara på topp jämt. 

 
Allmänt | |
Upp