Skillnaden mellan avel och fortplantning

Avel och fortplantning, är inte det samma sak? Avlar man verkligen om man betäcker sitt sto? Eller om man får 10 föl per år? Det är inte helt säkert och gränsen är inte alls hårfin.

Vad är då skillnaden på avel och fortplantning? Det korta svaret: PLANERING.
Avel handlar om att hela tiden förbättra kommande generation. Det handlar om att man förändrar/förbättrar rasen i en viss riktning genom att para de individer som har de bästa anlagen för det man vill förbättra.

En förutsättning för att avla är att man har koll på stoets styrkor och svagheter (nu talar jag alltså ur stoägares perspektiv). Det stannar dock inte där. Man behöver se på hela stammen, vilka egenskaper har en stark nedärvning och vad vill man förbättra i kommande generation? Likaså behöver man se till hingstens stam och granska avkommorna. Vilka goda egenskaper nedärvs och vilka mindre önskvärda egenskaper nedärvs? Det handlar alltså om så mycket mer än hingsten och stoet och det vill jag verkligen understryka. När man avlar ser man till att ha så bra odds som möjligt för att få en bra avkomma. Sen är det inte säkert att det blir så i alla fall 😉 Jag vill också understryka att om man har ett sto som är tåtrång och betäcker henne med en hingst som är tåvid så får man inte en avkomma som är korrekt i benen.

Fortplantning? Ja, det är motsatsen. Man betäcker med första bästa hingst utan att ha en tanke bakom parningen. Det kan också vara så att man inte ens använder en hingst som är godkänd för avel. Och det mina vänner, det är ingenting som gynnar varken individerna, aveln eller rasen. 

 
 AVEL, Allmänt | ardenner, ardenneravel, ardennerblogg, avel, hästavel | |
Upp