1.1 HANTERING - Beröring

Det här blir det första inlägget i serien om hur jag utbildar mina hästar. Jag tänker ta det helt från grunden. Den första delen kommer handla om grunderna i hanteringen. Sitter inte detta så går jag inte vidare med inkörningen. För mig är det viktigt att först etablera en kontakt med hästen. Det här gör jag som ett första steg, oavsett åldern på hästen. 

Beröring alltså. Det första steget i utbildningen av mina hästar börjar redan när de är föl. Men är lika viktigt oavsett vilken ålder de är i. Dom ska acceptera beröring över hela kroppen. I första kontakten med hästen låter jag den alltid komma fram till mig först. Därefter börjar jag klia dom på manken (när hästarna är föl kliar modern dom på manken för att förmedla trygghet). Hästarna accepterar det här fort, och därefter kan man utöka kliandet över resten av kroppen. När jag har etablerat den första kontakten med hästen utökar jag beröringen succesivt.
 
Mitt mål är att hästen ska acceptera beröring över HELA kroppen även på de "känsligare" ställena. Beröring på benen, i karlederna, insidan av bakbenen, svansen, öronen och över ögonen bland annat. På det här sättet lär den sig inte bara att acceptera beröring över hela kroppen, den vänjer sig även med att jag rör mig runt den, även att jag sätter mig ner på huk och ställer mig upp. Hästen får alltid självmant komma fram till mig, det ska vara kravlöst och trevligt för hästen. När dom är föl kan jag sätta mig ner på huk så är det mer inbjudande för dom att komma fram. Skulle hästen trycka upp bakdelen mot mig för att markera att den vill bli kliad, så gör jag det inte. Kan bli en dålig vana. Jag vill att hästen kommer fram och hälsar på mig med huvudet. Sen väljer jag när det är dags att börja kappa/klia. Vill den klia tillbaka med munnen så ställer jag mig så att den inte kommer åt mig. Reagerar hästen negativt på beröringen, ge dig inte fan på att den ska acceptera det direkt, utan backa ett steg (inte fysiskt) och klia där den tycker det var behagligt. Pusha aldrig hästen.
 
 När hästen är helt avslappnad med beröring över hela kroppen. Då är det dags att gå vidare. 

 
SERIE:INKÖRNING | ardennerblogg, grundhantering, hantering, inkörning | |
Upp