1.2 HANTERING - Föltips!

Idag tänkte jag dela med mig mitt bästa tips när det gäller fölhantering. Ett värdefullt och användbart tips jag fick av Gunnar och Margareta för nio år sedan när Rosanna föddes. Och som jag har använt på alla föl därefter. 
 
När jag har föl vill jag inte gärna leda dem i grimma i början. Varför? För att fölungar är väldigt oregleriga i början och när man leder dom de första gångerna vill jag inte dra dom i huvudet. Jag tycker inte man har speciellt bra kontroll på dem i en grimma. Istället använder jag en grimma i storlek till en vuxen häst och sätter den som en sele på fölungen. Jag tycker det ger bättre kontroll på dom och dessutom har man lite mer att hålla i om fölet får för sig att ställa till med en scen, utan att behöva tokhålla i huvudet. En utmärkt "sele" att sätta på när man ska ta in och ut dom från hagen till exempel.  Man kan också gå bakom dom (man kan behöva putta dom framför sig i början) och fortfarande styra dom genom att hålla i selen. Och under tiden man använder "selen" så lär dom sig att bli följsamma och ledbara vilket underlättar otroligt mycket när man ska börja leda dom i grimma lite senare. 


Nosdelen på grimman sitter alltså runt halsen och nackstycket på grimman sätter man som en bukgjord. Sen fäster jag ett långt grimskaft i den ringen man alltid sätter grimskaftet i. Dock föredrar jag grimmor (för detta ändamål) som har en fast rem mellan nackstycket och nosdelen. 
SERIE:INKÖRNING | ardenner, ardennerföl, hantering, hästar, inkörning | |
Upp