Viktigt att tänka på i värmen

Jag vet, alla tjatar om värmen och torkan men jag vill bara kasta in ett par tips. Det är verkligen jätteviktigt att ge hästarna de bästa förutställningarna nu när det är så otroligt varmt och torrt ute. 

1. Skydda hästarna från solen
Se till att hästarna har skugga i hagen. Det kan vara träd eller buskage som dom kan ställa sig under för att komma undan solens starka strålar. I vår hage har hästarna en stor dunge med träd som dom kan gå in under. I den här dungen finns det stigar dom kan gå på, superhärligt. Har man möjlighet kan man även ta in hästarna i stallet mitt på dagen. Det brukar faktiskt vara svalare inne än ute. Ska man motionera hästarna så bör man göra det tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Det samma gäller vid transport av hästarna.

2. Vatten, vatten, bara vanligt vatten
Vatten, vatten, vatten. Det är så viktigt att se till att hästarna har rent vatten. Tillsynen av vatten behöver ske flera gånger per dag nu. Man kan också med fördel fylla på med vatten även om det är fullt, för när det står framme i solen blir det varmt, och både du och jag vet, att det är mycket godare med kallt vatten! Tänk också på att rengöra vattenkaren varje dag. När det är så varmt går tillväxten av alger och bakterier mycket fortare. Skulle du vilja dricka vatten ur ett smutsigt glas? När man fyller på vattnet kan man också passa på att spola hästarna i det kalla vattnet, mina hästar uppskattar det verkligen! 

3. Salt
När hästarna dricker mycket och svettas mycket behöver dom ha tillgång till salt. Ställ ut en stor saltsten i hagen, i närheten av vattnet. 

4. Hovarna
Nu i torkan är det lätt att hovarna spricker och är torra. Tänk på att hovslagaren behöver komma lite oftare nu på sommaren när hovarna växer fort. 5-6 veckor är att rekommendera nu på sommaren. När hovslagaren kommer så ta in hästarna ett par timmar innan och linda in hovarna i blöta handdukar, så är inte hovarna stenhårda och därmed underlättar man för hovslagaren. Däremellan är det viktigt att smörja in hovarna med något återfuktande. Jag använder Emin Elastic Hoof som jag penslar på hovarna en gång om dagen.

5. Hemska insekter
Som varje sommar, så vill man skydda hästarna från flugorna. Investera i en bra flugspray. Jag använder Absorbine Ultrashield och tycker det fungerar bäst! Nu får hästarna också ha på sig flughuvor, det märks att dom tycker det är skönt! 

Har ni några supertips för att underlätta för hästarna den här sommaren? 

 
Allmänt | | Kommentera |
Upp