1.3 - Lyfta hovar

Jag beskrev i ett tidigare inlägg i den här serien om vikten av att hästen tål beröring över hela kroppen. Det här inlägget blir på sätt och vis en fortsättning på det inlägget. Nu handlar det nämligen om att lära hästen att lyfta på hovarna. 
 
Efter att hästen accepterar beröring över hela kroppen, inklusive benen då såklart, så är det dags att börja lyfta hovarna. Målet är inte att hästen ska kunna hålla hoven uppe under en längre tid. Målet är att hästen ska förstå vad jag menar. Det gäller att inte ha för stora krav när man gör det här, utan ta det i små steg. 

Första gången berömmer jag hästen bara jag märker att hästen lägger över vikten på andra benet. Och där nöjer jag mig. För den gången. Sen utökar jag i små steg och det går rätt fort tills det att man börjar tills att dom förstår att dom ska lyfta på hoven. Så fort dom lyfter hoven så ger man beröm. När det sedan är dags att hålla uppe hoven en liten stund, så är ett tips att klia dom, samtidigt som man håller i hoven, så att dom förknippar det med något positivt. När hästen sen kan lyfta hovarna kan man börja kratsa dom. Det gäller att öva och underhålla träningen av att lyfta hovarna i början. 

Ett tips om hästen vevar väldigt mycket med benen - håll i tån på hoven och böj hoven mot kotan så har man bättre grepp och iallafall mina hästar brukar skärpa till sig. Dock inget jag gör i början när dom är föl, för då vill jag "leka" fram det.  

Förutsättningen sen för att det ska fungera bra är att man underhåller detta, som med allt annat. Desto mer man tränar, desto mer naturligt blir det för hästen. Vilket också underlättar när hovslagaren kommer till exempel. Att lyfta hovarna BÖR ingå i den dagliga skötseln ;) 


 
Allmänt, SERIE:INKÖRNING | |
Upp