Kör aldrig när du har en dålig dag

Jag har en gyllene regel när det kommer till körning och inkörning. Det är att om jag har en dålig dag så kommer jag inte att spänna för och köra. Och jag kommer inte att ta ut min häst och påbörja något nytt moment i inkörningen eller göra någonting som inte är befäst. En undanflykt för att jag inte orkar köra? Nej absolut inte. Även om jag fått höra att det är helt och hållet idioti att resonera såhär. Samtidigt som jag vet att det finns många som håller med mig. 

MEN... om man vaknar upp på morgonen och bara känner att man helst av allt hade vela ligga kvar i sängen och dra täcket över huvudet. Inte nog med det så blir man dessutom irriterad för varenda grej som dyker upp just den dagen och allting man tar i går åt helskotta. Vissa dagar är sånna. Och då ska man inte köra häst. För om man inte är i rätt mentala "state" så kommer det inte resultera i att just det körpasset eller just den dagen i inkörningen kommer ta dig framåt. Kanske snarare helt tvärt om. Hästar känner av våran energi och läser av oss. Det är inte så att vi kan dölja om för hästen om vi råkar ha en dålig dag. Vi kommer dessutom ha sämre tålamod och allting kommer inte flyta på, det vet man redan innan. Därför kör jag inte när jag har en dålig dag. Jag tycker att hästen förtjänar bättre. Så en sån dag kanske jag tar en kort promenad med hästen, eller går ut och klappar hästen i hagen eller binder upp hästen på stallgången och ger den en ordentlig rykt. 

Det finns säkert ett helt gäng där ute som inte håller med mig och det är fine. För vet ni, lika många olika hästmänniskor det finns, lika många olika filosofier kring hästhantering finns det. Jag går mycket på känsla och är det så att jag har en dålig dag, eller känner mig nere och bara vill ligga kvar i sängen och äta glass, så kommer jag inte köra mina hästar, för det blir aldrig riktigt bra. I slutet av dagen är det du och dina hästar, därför tycker jag det är så viktigt att alltid vara sig själv när man hanterar sina hästar och inte försöker vara någon man inte är. Det är det som skapar den genuina kontakten mellan häst och människa <3 

 


Allmänt | |
Upp